Gyermek iránytű

A helyes énhatárok szabaddá és védetté tesznek

2021. június 07. 08:14 - Eszter Móricz

Rengeteg vers, mese, dal témája a szabadság! De miért ilyen fontos számunkra?

Honnan ered a szabadság iránti igényünk?

A személyiség szempontjából fontos határok kialakítását a szülők kezdik meg azzal, hogy biztonságos kereteket teremtenek gyermekeiknek születésük pillanatától. Ilyen keret lehet a szokásos napi rutin kialakítása. A gyermek így megtanulja, hogy a világ kiszámítható, hogy a dolgoknak elejük és végük van. Természetesen a kép nem ilyen idilli! Ahogy a gyermek önállósodni kezd, szeretné saját szabadságvágyát érvényesíteni. Berobban az a bizonyos dackorszak! A szabályok egyrészt biztonságot adnak számára, másrészt igyekszik ezeket saját igényei szerint tágítani! Ez a kettősség mutatkozik meg a mindennapi kisebb-nagyobb konfliktusokban! Aztán kamaszkorban ismét fellángol a szabadság utáni mérhetetlen vágy. Ismét sor kerül a szülői keretek feszegetésére, hogy egy saját, önálló döntéseken alapuló működési rendszert tudjon magáénak a gyermek.

szabad_gyermek.jpg

3 tipp, amivel szülőként hozzájárulhatunk az egészséges énhatárok kialakításához gyermekünknél:

  1. Tudatosítás!

Tudatosítsuk magunkban és gyermekünkben, hogy az egészséges énhatárok kialakítása és megtartása nem önzés, hanem önbecsülés. Ha ezek a határok nem lazák és nem is merevek, akkor biztonságérzetet nyújtanak gyermekeink számára. Képesek tisztelni önmaguk és mások határait is!

  1. Példamutatás

Gyermekünk a viselkedési mintákból veszi át a legtöbbet: jelen esetben a család külső és belső határainak minőségéből. Ha a családtagok merev énhatárokkal rendelkeznek, ott nehézkes az érzelmi kapcsolódás egymással és másokkal is, kevés a kommunikáció. Míg laza énhatárok esetén a családtagoknak nincsen privát szférája, mindenki mindenről tud. Az alkalmazkodás kap főszerepet, így a saját szükségletek felismerése, az önálló személyiség körvonalazódása több munkát igényel. A szélsőségesség nem célravezető!

  1. Elfogadás

Gyermekünk személyiségének alapbeállítódását nem tudjuk megváltoztatni, de sok minden változhat idővel, ha az elfogadásra helyezzük a hangsúlyt.

  • Fogadjuk el és biztosítsunk lehetőséget gyermekünknek arra, hogy kifejezhesse igényeit. Ha mindenben korlátozzuk vagy folyamatosan kritizáljuk, nem tanulja meg képviselni vagy megvédeni magát. Ellenben megtanulja a saját igényeit, indulatait és örömét háttérbe szorítani.
  • Fogadjuk el néha a statiszta szerepet. Engedjük nehezebb dolgokat megoldani, hogy elhiggye magáról, képes megfelelni a kihívásoknak. Ez büszkeséggel tölti el, amit csak tovább erősít benne a szülők elégedettsége.

Gyermekünk így a mi biztatásunk mellett tanulja meg, hogy a szabadság és határok nem egymásnak ellentmondó, hanem egymást kiegészítő dolgok!

Tudom, hogy a határok meghúzása és fenntartása rendkívül nehéz feladat. Ebben segítségedre lehet a gyermek/szülő coaching, ahol közös munkával megkeressük és kialakítjuk a számotokra megfelelő megoldást!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://moriczeszti.blog.hu/api/trackback/id/tr6816584256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása