Gyermek iránytű

Boldogság 2.0.

2021. május 16. 13:57 - Eszter Móricz

Mi az, amire ez a vírushelyzet engem biztosan megtanított? Arra, hogy örüljek és értékeljem az élet apró örömeit! Vegyem észre, éljem meg és raktározzam el a boldog pillanatokat!

Az elmúlt időszak valóban sokat tett a mérleg másik serpenyőjébe: betegséget, bezártságot, kiszámíthatatlanságot…

De még nyugodt viszonyok között is nagy feladat összeszedni azt, hogy mi tesz boldoggá bennünket. Nehéz, mert saját boldogságunknak nagyon sok összetevője van. Rengeteg minden belefér ebbe a rövid kis szóba. Csak néhány az én életemből a teljesség igénye nélkül: egészség, gyermekek, család, önkiteljesedés, hobbi, tanulás, karrier, a számomra fontos emberek boldogsága….

Pedig érdemes egy szusszanásnyi időt fordítanunk arra, hogy megfigyeljük, számunkra mi okoz boldogságérzetet. Tudom, nehéz, mert valahogy ennek tudatosítására nem vagyunk kódolva és a rohanó mindennapokban kevés időt fordítunk a boldog pillanatok megélésére. Pedig ezek elraktározásával tudjuk felépíteni, erősíteni és bővíteni saját életünk „napos oldalát”!

Így felkészülhetünk azokra – az elég gyakori – élethelyzetekre, amikor nincs „paradicsomi” állapot és egy-egy terület nem működik jól. Megjelennek a felhők! Van, hogy csak néhány óráig tart, van, hogy hosszabb ideig nem látjuk a „Napot”, de ezen időszakok átvészelésében sokat segít, ha tudjuk, hogy ott van és egyszer biztos elő fog bukkanni.

boldogsag.png

Boldogság kontra negatívumok!

A pozitív pszichológia definíciója szerint a boldogság a pozitív és negatív érzelmek optimális egyensúlyi állapota. Egy nagyon fontos dologra hívja fel a figyelmet: a boldogsághoz a negatív érzelmek is hozzátartoznak. Nagy Henriett pszichológus hasonlata szerint: negatív érzelmek olyanok, mint a kertben a gyomok. A kérdés csak az, mennyi virágot tudunk ültetni melléjük. Vagyis mennyi pozitív érzéssel tudjuk ellensúlyozni a negatívokat. Tehát akkor lehetünk igazán boldogok, ha mindenféle érzést (pozitívat, negatívat) szabadon megélhetünk!

Benned is megvan a képesség arra, hogy észrevedd életed jó pillanatait. De ezeket megtartásáért és fokozásáért erőfeszítéseket kell tenned. Hiába irtod ki a gyomokat, ha nem ültetsz a helyükre virágot!

„Légy pozitív!” DE mértékkel!

cel.png

Célkeresztben a célkitűzés!

Saját boldogságunk tudatos építésre nagyon jó eszközként szolgál a reális célkitűzés. A céltudatosság segít abban, hogy

  • a napi feladataidat kihívásnak éld meg;
  • tudatosan tervezd az életed;
  • hasznosnak érezd magad;
  • egészségtudatos magatartást kövess;
  • társas kapcsolatokat építs;
  • magabiztos legyél.

Sonja Lyubomirsky, a Kaliforniai Egyetem pszichológusprofesszora a boldogság fokozására alkalmas „jó célok” hat kritériumát fogalmazta meg.

milyen_a_jo_cel_1.jpg

Fogalmazd meg magadnak azt a célt, ami megfelel a fenti kritériumoknak és írd is le!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://moriczeszti.blog.hu/api/trackback/id/tr3316561434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása