Gyermek iránytű

Szemléletváltás gyermek(sz)emmel

2021. május 09. 10:39 - Eszter Móricz

Amikor az ember elindul a változás útján, gyakran bizonytalan. Biztos, hogy ez az én utam? Mi lesz, ha nem sikerül? Hogyan tovább? Az útkeresés során gyakran előfordul velünk, hogy a témákkal kapcsolatos képek, írások, posztok, személyek, könyvek jönnek velünk szembe. Veled előfordult már ilyen?

Nekem most egy könyv keresztezte az utamat a megfelelő időben és helyen. Közvetlen környezetem számára már egyértelmű volt, hogy elindultam a változtatás útján. És ekkor egy családtagom ajánlotta számomra Carol S. Dweck Szemléletváltás című könyvét. Biztos ismered azt az érzést, hogy kezedbe kerül egy könyv és nem tudod letenni. Velem elsősorban kortárs magyar írók történelmi vonalon mozgó regényei voltak eddig ilyenek. Ez a könyv viszont szakkönyvként váltotta ki nálam ugyanezt a hatást.

Hiteles. Szakmai. Kutatások által alátámasztott. Mégis olvasmányos.

Dweck könyve pont akkor és pont azon témával talált meg, amely az utóbbi időben erősen foglalkoztatott. Hogyan tudom gyermekemet segíteni a kudarcok/kihívások megoldásában?

A kihívások folyamatosan jelen vannak

A nehezen feldolgozható kudarc gyermekemnél a társasjátékok során erősödik fel igazán. Amikor veszít, vagy akár csak vesztésre áll, gyakran felpattan a játék mellől és dühösen elvonul. Kijelenti, hogy ő nem játszik tovább!

De ez csak egy a sok közül! A kihívások folyamatosan jelen vannak a gyermek életében. Igaz, hogy életkoronként ez más és más, de jelen van.

  • Lesz barátom az oviban, iskolában?
  • Játszhatok a kedvenc játékommal az oviban?
  • Sikerül megtanulnom görkorcsolyázni?
  • Nyer a csapatom a meccsen?
  • Fel tudom mondani a verset?
  • Lesz ma dolgozat?
  • Hogyan tudom kijavítani, ha rosszul sikerül?
  • Meglesz a pontszámom a kívánt szakhoz?

Szülőként mi az első reakciónk? Meg kell óvnom a gyermekemet! Segítenem kell neki! De hogyan? A titok egyszerű: a kihívásokat nem tudom teljesen megszüntetni (nem is szabad!), de a szemléletmódot, hogy gyermekem hogyan tekint ezekre, igen is fejleszthetem. Megoldási lehetőségeket tudok kínálni számára. Az egyik ilyen lehetőség a fejlődő szemléletmód erősítése a gyermekben, hogy ne rettegjen a stressztől, a kudarctól, az új dolgoktól, az ismeretlentől.

De mi is ez a fejlődési szemléletmód?

Carol S. Dweck professzornő szerint az alapján, hogyan látjuk, és éljük az életünket kétféle szemléletmód létezik: a rögzült és a fejlődő szemléletmód. De mi az alapvető különbség a kettő között?

nigel_holmes_diagramm_kep.jpg

Melyik szemlélet jellemzőbb rád?

Ha tudni szeretnéd, nálad melyik szemléletmód dominál, válaszold meg a következő, intelligenciával kapcsolatos kérdéseket!

Olvasd el a kijelentéseket, majd döntsd el, hogy egyetértesz-e velük, vagy sem.

teszt1.jpg

Az 1. és 2. kijelentés rögzült szemléletmódra, míg a 3. és 4. a fejlődési szemléletre utal.

Mely állításokkal értettél inkább egyet?

De személyiségünket személyes tulajdonságaink is alakítják. Olvasd el a következő egyéni tulajdonságokkal és személyiséggel kapcsolatos állításokat, és válaszd ki, melyekkel értesz egyet, és melyekkel nem!

teszt.jpg

Ebben az esetben az 1. és 3. kijelentés vonatkozott a rögzült, míg a 2. és 4. a fejlődési szemléletmódra. Mely állításokat érezted leginkább helytállónak?

A jó hír, hogy van választásunk! De kell is?

A teszt eredménye igazából nem is számít. Hiszen mindenkiben megtalálhatóak mindkét szemléletmód elemei. A fontos az, hogy a kérdések megválaszolásával tudatosítottuk magunkban, hogy a két szemléletmód létezik és van választási lehetőségünk. De nekünk kell eldöntenünk, melyik világban érezzük jól magunkat.

De hogyan tudom ezt a szemléletmódot kialakítani a gyermekemnél?

A következő blogomban erre keresem a választ. Tarts velem!

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://moriczeszti.blog.hu/api/trackback/id/tr8316522930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása